Zapraszam na jesienne ciasto. Na pyszną "Zebrę"
Pyszna, pulchna i pięknie wyrośnięta "Zebra"
Składniki:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 3 szklanki maki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody lub wody gazowanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki lub budyń jasny (proszek)
- tytka cukru waniliowego
Oddzielić białka od żółtek, ubić z białek pianę, dodać
cukier, żółtka i pozostałe składniki.
Podzielić cisto na dwie równe części.
Do pierwszej dodać dwie łyżki kakao, do
drugiej 2 łyżki mąki lub budyń.
Dokładnie wymieszać.
Na wysmarowaną tłuszczem tortownicę
nakładamy cisto od środka.
Po łyżce ciasta białego na przemian z ciemnym, aż do końca.
Piec w 180 stopniach ok. godziny.
Smacznego!
;-))
7 komentarzy:
Udana zebra, ślicznie, jesiennie ją zaprezentowałaś! Pozdrawiam serdecznie!
pychotka
Sama nie piekę zebry, to ulubione ciasto mojej siostry. Dlatego wiem że jest pyszna, a Twoja ma piękne paseczki.
Pyszne, pyszne właśnie piję kawkę więc się poczęstuje pozdrawiam Dusia
He,he, aż mi się przypomniało jak za młodu robiłam zebre i zapomniałam proszku do pieczenia :D i zamiast zebry były misz mazie ,bo trzeba było jakos na blaszce ten proszek wymieszać ;)A swoja droga ... dawno jej nie jadłam ;)
Oj już dawno nie robiłam zebry, a było to ulubione ciasto po murzynku z mojego dzieciństwa...dlatego skuszę się na duży kawałek tej wspaniałości :) Ina
Ciasto pychotka!!! Z przyjemnością się poczęstuję! Serdecznie pozdrawiam:))
Prześlij komentarz