czwartek, 10 października 2013

Jesienne ciasto.

Zapraszam na jesienne ciasto. Na pyszną "Zebrę"


Pyszna, pulchna i pięknie wyrośnięta "Zebra"

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki maki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody lub wody gazowanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  •  2 łyżki mąki lub budyń jasny (proszek)
  • tytka cukru waniliowego

Oddzielić białka od żółtek, ubić z białek pianę, dodać 
cukier, żółtka i pozostałe składniki.
Podzielić cisto na dwie równe części. 
Do pierwszej dodać dwie łyżki kakao, do 
drugiej 2 łyżki mąki lub budyń.
Dokładnie wymieszać.
Na wysmarowaną tłuszczem tortownicę
nakładamy cisto od środka. 
Po łyżce ciasta białego na przemian z ciemnym, aż do końca.
Piec w 180 stopniach ok. godziny.

Smacznego!

;-))

7 komentarzy:

moja-enklawa pisze...

Udana zebra, ślicznie, jesiennie ją zaprezentowałaś! Pozdrawiam serdecznie!

Jolic pisze...

pychotka

artesania pisze...

Sama nie piekę zebry, to ulubione ciasto mojej siostry. Dlatego wiem że jest pyszna, a Twoja ma piękne paseczki.

Dusia pisze...

Pyszne, pyszne właśnie piję kawkę więc się poczęstuje pozdrawiam Dusia

klamaja pisze...

He,he, aż mi się przypomniało jak za młodu robiłam zebre i zapomniałam proszku do pieczenia :D i zamiast zebry były misz mazie ,bo trzeba było jakos na blaszce ten proszek wymieszać ;)A swoja droga ... dawno jej nie jadłam ;)

Ina Kaźmierska pisze...

Oj już dawno nie robiłam zebry, a było to ulubione ciasto po murzynku z mojego dzieciństwa...dlatego skuszę się na duży kawałek tej wspaniałości :) Ina

Donia pisze...

Ciasto pychotka!!! Z przyjemnością się poczęstuję! Serdecznie pozdrawiam:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tu znajdziesz moje prace

Nitkowy Świat na Da Wandzie !

Leśna Broszka na DaWandzie
Mini_logo

Odkryj na DaWandzie

Od: NitkowySwiat

Leśna Broszka

DaWanda Shop-Widget